İnstagram reklamları görsel ilhamın merkezinde, cesur ve akıcı bir formatta gösterilmektedir. Teknolojinin durdurulamayan gelişimi her geçen gün farklı bir yeniliğin hayatımıza girmesine neden olmaktadır. İnternet ve mobil cihaz kullanımının artmasını sağlayan teknolojik gelişmeler ile ihtiyaçlar anında karşılık bulabilmekte.
İnternet kullanımı yaygınlaştıkça özellikle sosyal medya platformuna olan ilgi artmış vaziyettedir. Bunlardan biri olan İnstagram hem dünya genelinde hem de Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformlarından birisi konumundadır. Kullanıcılar ilgilendikleri kişilerin veya sayfaların fotoğraflarını ve tüm paylaşımlarını keşfetmek için İnstagramı sürekli olarak takip etmektedirler. Ortalama 500 milyondan fazla kullanıcısı olan İnstagram, farklı reklam seçenekleri aracılığı ile hem büyük hem de küçük işletmelere önemli fırsatlar sunmaktadır.
Reklam Nedir?
Reklam, insanları bir ürün veya hizmetten gönüllü olarak faydalanmaya teşvik etmek, dikkatlerini ürüne, hizmete, markaya çekmek amacıyla yapılan yazılı, görsel ve işitsel çalışmalarını bütünü anlamına gelmektedir. Hedef kitleyi markadan çıkaran ürün kullanmaya, denemeye ikna etmek anlamına gelen reklam, özgün bir içeriğe sahip olmalıdır. Reklam çalışmalarında tüketicilerin dikkatini ürüne yönlendirmek, görsel ve işitsel anlamda algıda seçicilik yaratmak gibi temel amaçlarda yer almaktadır.
İnternet ortamında yayınlanan dijital reklamlardan İnstagram reklamları, Twitter reklamları, Facebook reklamları ve Youtube reklamları ön plana çıkmaktadır.
Gazete, dergi gibi basılı mecralar da verilen reklamlar aynı zamanda bilboard, el ilanı, poster gibi basılı görsel olarak da verilebilmektedir.
İnstagram ve Reklam İlişkisi
Sosyal ağların yüksek kullanım oranları, halkla ilişkiler, reklam gibi farklı iletişim sektörleri için önemli fırsatlar sunmaktadır. Benzer şekilde sosyal medya üzerinden dijital reklamlar aracılığıyla hedef kitleye anında, istenilen her yerde ve doğrudan ulaşabilme imkanı vermektedir. Reklam faaliyetlerinin dijital ortama taşınması sektörün yeniden yapılanmasını ve tüm reklam stratejilerini değiştirmiştir.
Mağazalar ya da avm gibi tüketim ve alışveriş mecraları yerini artık İnstagram gibi sosyal medya platformlarına bırakmıştır. İnstagram fotoğraf ve video paylaşılabilen bir platform olması sebebiyle hem markaların hem de kullanıcıların ilgisini oldukça çekmektedir, bununla birlikte reklamın daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilmesi açısından İnstagram’ın etkileşim özelliği de markaları oldukça teşvik etmektedir. İnstagram yeni medyanın kendi içindeki değişimleri nedeniyle kısa süre içinde asıl kimliği olan içerik paylaşımının yanına ürün satma, alışveriş yapma gibi özellikleri de almıştır. Fenomenler aracılığıyla ürün ve hizmetlerin reklamının yapılması, ürünlerin veya fenomenlerin paylaşımlarının altına yorum yapılmasıyla diğer kullanıcıları istenen sayfalara çekme, ünlü isimlerin hesaplarında yapılan ürün reklamları ya da çok sayıda kullanıcısı olan hesaplardan doğrudan reklam yayınlanması gerçekleştirilen İnstagram reklamları faaliyetlerindendir.
İnstagram’da Reklam Vermek
Son dönemlerde yoğun bir ilgi gören İnstagram, marka bilinirliğinin artırılması için en önemli platformların başında gelmektedir. İnstagram kullanıcılarının büyük bir bölümü yeni ürünleri İnstagram sayesinde öğrenmekte aynı şekilde yine büyük bir bölümü bu reklamlar sayesinde ürün satın almaktadır. Bu da İnstagram’ın ne kadar güçlü bir platform olduğunu ispat etmektedir.
Mobil cihaz ve internet kullanan kişilerin geneli zamanının büyük bir kısmını İnstagram’da geçirmektedir. Her bir kullanıcı da en az bir işletmeyi takip ettiği için kurumsal ve marka bilinirliği İnstagram reklamları vasıtasıyla ön plana çıkmaktadır. Yüksek etkileşim oranına sahip bir hedef kitlesi olan hesaplar, hikayelerinde veya sayfalarında paylaştıkları reklamlar ile firmanın müşteri sayısını kısa sürede artırabilmektedirler. Bu da İnstagram reklamları ne kadar etkili olduğu hakkında bir bilgi vermektedir.
İnstagram, sosyal medya platformları arasında en son kurulan platform olmasına rağmen büyük bir ivme yakalayarak çok büyük kitlelere ulaşmıştır. Bu kitleyi en iyi şekilde değerlendirebilmek için müşterilerin İnstagram reklamları nasıl verilir hakkında detaylı araştırma yapması gerekmektedir.
İnstagram Reklamlarının Teknik Özellikleri
İnstagram reklamları dünyanın dört bir yanındaki sosyal medya pazarlamacılarına, reklam verenlere ve markalara büyük avantajlar sağlamaktadır. Facebook’un olağanüstü hedefleme sistemi ve kişileştirme seçeneklerini İnstagramın ilgi çekici kitlesiyle birleştirerek markara yeni kullanıcılarla bağlantı kurma, marka bilinirliği oluşturma ve daha fazlasını satma konusunda güçlü bir reklam fırsatı sunmaktadır.
Reklam platformu kısa süre önce piyasaya sürülmüş olsa da oldukça başarılı olmuştur. Reklam oluşturulmadan önce bilinmesi gereken bazı teknik gereksinimler bulunmaktadır. Bunları dikkate alarak İnstagram reklamları nasıl yapılır hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.
Başlık uzunluğu 2.200 harfe kadar uzatılabilmekte, ancak 120-135 harf civarında kullanılması önerilmektedir.
Kare görüntüler için önerilen değer 1080×1080 pikseldir ve 1:1 oranındadır. Önerilen geleneksel resim reklam boyutu 1080×1350 pikseldir. Önerilen dikey görüntü oranı, 4:5 en boy oranıyla 600×750’dir. Yatay görüntülerin 1,9×1 oranında 1200×628 piksel olması önerilmektedir. Tüm resimler PNG veya JPG dosyalarından olmalı ve 30 mb’den büyük olmamalıdır. Videolar 120 saniyenin altında olmalıdır. Önerilen video dosyaları MP4 veya MOV dosyalarıdır ve maksimum video dosyası boyutu 4 gb’dır. İnstagram reklamları hakkında dikkat edilmesi gereken teknik özellikler bunlar olmaktadır. Hikayeler görüntüleri ve videolarının 1080×1920 piksel olması, kullanıcılara 9:16 en boy oranıyla tam ekran sunulması gerekmektedir. Görüntü dosyaları JPG veya Png olmalı ve 30 mb’ın altında olmalıdır. Video MP4 veya MOV olmalıdır. Dosya boyutu maksimum 4gb olmalıdır. En az 720p2lik bir gereksinim bulunmaktadır.
İnstagram’da Reklam Nasıl Verilir?
İnstagram reklamları, Facebook üzerinden oluşturulmaktadır. Başlamak için, Facebook’un reklam yöneticisine girilir ve “oluştur” sekmesi tıklanır. Yapılması gereken ilk şey, reklam verme amacının seçilmesidir. Reklam verme amacı potansiyel müşterilerin reklamı görüntülediğinde yapması istenilen eylemi temsil etmektedir.
Satış yapılmak isteniyor ve İnstagram reklamları nasıl verilir merak ediliyor ise dönüşüm reklamları arasından birisi seçilmelidir. Örneğin müşterilerin form doldurması isteniyor ise yanında bir huni amblemi olan potansiyel müşteri bulma yani form reklamları seçilmelidir. Hedefler seçildikten sonra, reklamların hangi reklam alanlarında gözükmesi isteniyorsa yerleşimler buna göre düzenlenmelidir. Kullanıcı isterse hem İnstagram hem Facebook ta birlikte reklam da verebilmektedir.
İnstagram Fenomenlerine Nasıl Reklam Verilir?
İnstagram reklamları fenomenlerle oldukça geniş kitlelere ulaşabilmektedir. Fenomenler de bu sayede ciddi rakamlar kazanmaktadır. Günümüzde artık bu tip iş birlikleri oturmuş ve insanlarda bunu kabul etmiş durumdadır. Markalar çalışacakları fenomenleri dikkatli seçmekte ve özen göstermektedirler. Örneğin bir mobilya firması reklamı yapan bir fenomenle giyim markası reklamı genellikle verilmemektedir. Çünkü o fenomenin kitlesi giyim markası kitlesine hitap etmeyebilir. Günümüzde çok takipçili fenomenlerin yapmış oldukları reklamlar sayesinde markaların bilinirliği ve satış oranları oldukça artmış durumdadır bu da marka-fenomen iş birliklerinde farklı bakış açıları getirmiştir. Takipçi sayısına göre markalarla ücret anlaşması yapan fenomenler genellikle ajanslar altından çalışmaktadır. 1 milyon takipçisi olan fenomen ile 250 bin takipçisi olan fenomen arasında ciddi fiyat farkları bulunmaktadır.
Kendi sektöründe ön sıralarda yer alan markalar genellikle kamuoyu tarafından tanınan ve güvenen fenomenlerle iş birliği yaparak hem satışlarını arttırmak hem de takipçi sayısını yükseltmeye çalışmaktadır. Markalar genellikle fenomenlerle hikaye anlaşması yapmaktadır, atılan story başına ücret öderler veya toplu ödeme de yapabilirler. Bunun yanı sıra post yani fotoğraf paylaşma, canlı yayında ürünü tanıtma, ürünü kullanarak bir fotoğraf gönderisi paylaşma gibi reklam yolları da bulunmaktadır. Markalar çalışmak istediği fenomeni iyi seçmeli aksi takdirde takipçi kaybedebilir veya kullanıcı İnstagram reklam kaldırma seçeneğini kullanarak markaya kayıp yaşatabilir.
İnstagram Reklam Modelleri
İnstagram reklamları story (hikaye) ve ana sayfa (akış) reklamları olarak 2 başlık altında toplanmaktadır.
Story reklamlarında 3 reklam formatı kullanılmaktadır. Bunlar; Video, carousel (çoklu görsel) ve fotoğraf olmaktadır. Video hikaye reklamlarında yayınlanan videolar 15 saniye sürmektedir. Ancak kullanıcılar izlemeye devam etmek isterse izlemeye devam et seçeneği ile reklamın tamamını izleyebilmektedir. Kullanılacak videonun en boy oranı dikey yani 9:16, 16:9 ya da 4:5 olmalı ve videonun çözünürlüğünün en az 600×1067 olmalıdır. Video süresi en fazla 120 saniye, dosya boyutu ise en fazla 30mb olabilmektedir. Video için gereken görüntü kodekleri; h.264, VP8, ses kodekleri, AAC, Vorbis, ve dosya formatı MP4 veya MOV olabilmektedir.
Fotoğraf hikaye reklamlarında ki fotoğrafların 5 saniye yayın süresi bulunmaktadır, eğer kullanıcı isterse ekranı kaydırıp hikayeden çıkabilir. Fotoğraflarda kullanılan oran, dikey yani 9:16 olmalıdır. Çözünürlülken az 600×1067 olmalıdır. Ancak önerilen 1080×1920’dir. Dosya formatının JPG veya PNG olmasına ve resim boyutunun 30 mb olmasına dikkat edilmelidir.
Carousel (çoklu görsel) de ise kullanıcıların bir dizi fotoğraf veya video görmesine olanak tanınmaktadır. Bu reklam modeline 10 adet video veya 3 adet fotoğraf yüklenebilmektedir. Bu modelin teknik özellikleri fotoğraf teknik özellikleri ile aynı olmaktadır.
İnstagram Reklam Fiyatları
İnstagram reklamları fiyatları ya da ücret konusu, İnstagram reklamlarıyla ilgilenen kişilerin en çok sorduğu soruların başında gelmektedir. İnstagram da reklam vermek, Facebook da reklam vermekle hemen hemen aynıdır. Çünkü İnstagram ve Facebook tek bir şirketin çatısı altında bulunmaktadır ve reklam platformları birbirleriyle bağlı halde bulunmaktadır. Açık arttırmalar, platform ve hedef kitleye göre verilen İnstagram reklamları fiyatları da değişiklik göstermektedir.
İnstagram da reklam vermeyi düşünen kişiler doğal olarak maliyetini merak etmektedirler. Reklamların ne kadara mal olacağını bilmek uygun bir bütçe ayarlama konusunda kişileri rahatlatmaktadır. Öncelikle bilinmesi gereken İnstagram reklamlarının diğer sosyal medya platformlarına göre biraz daha yüksek maliyeti olduğunu söylemek mümkündür. Bunun nedeni İnstagram’da daha keskin hedeflemenin mümkün olması ve bunun da daha fazla yatırım getirisi sağlamasıdır.
Ancak bakıldığı zaman İnstagram da reklam vermek için belirli bir fiyat bulunmamaktadır. Çünkü İnstagram reklamlarının maliyeti birçok farklı faktöre bağlı olmaktadır.
Reklamlarının bütçelerini kişi kendisi günlük ve toplam bütçe olarak ayarlayabilmektedir. İsterse günlük 10 TL isterse günlük 100 TL veya toplam aylık 1000 TL ya da 5000 TL bütçe ayarlayabilmektedir.
İnstagram Reklamlarında Açık Artırma Modeli
İnstagram reklamcılık sistemi, açık artırma üzerine kurulmuştur. İnstagram bir kullanıcıya reklam gösterimi yapacağı zaman, hangi reklamın gösterilmesi gerektiğini tespit etmek için açık artırma yapmaktadır. Açık artırma denilince akla hemen maddi teklifler gelmemelidir. İnstagram reklamları kazananı açık arttırma ile belirlenmesinde birçok etken bulunmaktadır. İnstagram bu özelliği toplam değer olarak adlandırmaktadır.
Bakıldığı zaman İnstagramın bu özelliği reklamları bir kalite puanına göre sıralaması anlamına gelmektedir. Ayrıca kişinin reklamı da bu ölçü de değerlendirilmektedir. Kaliteli reklamlar, kullanıcılar ve reklam verenler için en değerli reklamlardır. Reklam verenler reklam oluşturduğunda, hangi hedef kitleye reklam göstermek istediklerini İnstagram’a belirtirler, ancak bir kişi birden fazla hedef kitleye dahil olabilmektedir. Yani burada rekabet devreye girmektedir. Rekabet, İnstagram reklam fiyatlarını etkilemektedir.
Bir hedef kitleye ulaşılmaya çalışıldığında, aynı hedef kitleye ulaşmaya çalışan rakipler de olmaktadır. Aynı kitleye ulaşmak için teklif veren başka firmalar varsa, bu İnstagram reklam fiyatlarının yükselmesine neden olabilmektedir. Örnek olarak 24 yaşında basketbol oynamayı ve sinemaya gitmeyi seven bir müşteri düşünülürse, bir reklam veren aynı yaş aralığında basketbol oynamayı seven müşteriyi hedeflerken, diğer reklam veren de yine aynı yaş aralığında ki sinemaya gitmeyi seven müşterileri hedefleyebilmektedir. Böyle bir durumda aynı kişi her iki reklam verenin hedef kitlesinde yer almaktadır. Açık artırmalarda bütçe önemli bir kriterdir ancak tek kriter bütçe değildir. İnstagram açık artırmayı kazanan reklam verenleri 3 temel toplam değer unsuruna göre belirlemektedir.
Teklif; Teklif İnstagram da reklam verme amacını ve elde etmek istenilen sonuçla alakalıdır, reklam kampanyası oluştururken seçilen teklif türü ile her bir sonuç için ne kadar harcama yapılmak istenildiği belirtilmektedir.
Teklif türü; İnstagram’da kullanabilecek birçok tekif türü bulunmaktadır, ancak 2 tür en yaygın olarak kullanılmaktadır. İnstagram reklamları ne kadar olduğu da buna bağlı olmaktadır.
Bin gösterim başına maliyet ve tıklama başına maliyettir. Bin gösterim başına maliyet, reklamların bin kişiye gösterilmesi sonucunda yapılan ödeme anlamına gelmektedir. Bin gösterim başına maliyet teklif türü için ortalama ücret 1000 gösterim başına 4 TL ile 6 TL arasında olmaktadır. Örnek olarak bin gösterimin maliyeti 5 TL bütçenin 1000 TL olduğu varsayılır ise buna göre 1000 tl karşılığında 200 bin kişiye ulaşılabilmektedir.
Tıklama başına maliyet ise reklama yapılan her tıklama için ödemeyi teklif edilen ücret anlamına gelmektedir. Tıklama başına maliyet teklif türü için ortalama ücret 0.20 ile 1 TL arasında olmaktadır. Örnek olarak 1000 TL lik bir bütçe bulunuyorsa ve teklif tutarı tıklama başına 1 TL ise reklam 1000 tıklama alabilmektedir.
Bütçe; Belirli bir zaman diliminde yapılan maksimum ödemenin belirlendiği tutardır. Reklamlar yayınlandığı zaman İnstagram reklam bütçesini optimize eder ve reklam sürecinde eşit şekilde yayınlamaktadır. Ayrıca hiçbir zaman belirtilen bütçenin üstüne çıkılamamaktadır. Reklamlar 2 bütçe türüne göre ayarlanabilmektedir. Günlük bütçeler ve toplam bütçeler. Günlük bütçeler, reklam seti veya kampanya için her gün içinde harcanılacak tutardır. Toplam bütçe ise reklam seti veya kampanya için toplam yayınlanma sürecinde harcanılacak tutardır. İnstagram reklamları ücretleri tüm bu kriterlere göre belirlenmektedir.
İnstagram’da Reklam Kalitesi
İnstagram reklamları, İnstagram kalitesi açısından oldukça önemlidir, bu kalite reklam fiyatlarını etkilemektedir. İnstagram kullanıcılarına en kaliteli içeriği göstermeyi istemektedir. İnstagram reklamları görme veya görüp satın almak isteyen müşteriler daima kaliteli reklamlara yönelmektedir. İnsanların reklamlara nasıl tepki verdiği reklamın kalitesini büyük ölçüde belirlemektedir. Eğer reklam hedef kitle tarafından ilgi görürse, İnstagram bunu ödüllendirmekte ve reklamın maliyetini kalitesinden dolayı düşürebilmektedir. Bir içerik, bir hedef kitle ile ne kadar alakalı olursa olsun, kullanıcı o kadar iyi bir deneyim yaşamakta ve İnstagram reklamları kapatma seçeneğini kullanmamaktadır. Bu da kullanıcıların İnstagram da keyifli vakit geçirmesine ve dolaylı olarak daha fazla vakit geçirmesine sebep olmaktadır. Reklam etkileşim almalıdır, reklama tıklama, yorum yapma, beğenme gibi işlemlerim tümü etkileşim olarak tanımlanmaktadır. Öte yandan reklamı gören kullanıcılar, İnstagram reklamını gizleme, İnstagram reklamını şikayet etme gibi olumsuz etkileşimlerde bulunur ise reklamın kalitesini düşürür bu da reklamın performansını düşürmekte ve reklamın maliyetini arttırmaktadır.
Tahmini eylem oranları, İnstagram reklam fiyatlarını etkileyen bir faktördür. Bu oran, İnstagram’a göre reklam ile hedef kitle arasında etkileşim veya dönüşüm yapıldığında ya da yapılmadığında buna göre bir olasılık belirlemektedir. İnstagram bu metrik ile temel olarak, hedef kitlenin reklam ile ne kadar alakalı olacağını ve reklam verenin reklam amacına ulaşabilme olasılığını tahmin etmek istemektedir. İnstagram reklam için çok fazla kişinin olumlu etkileşimine girme ihtimalinin olduğuna inanıyorsa bu reklamı ön plana çıkarmaktadır. Bu da fazla etkileşim, dönüşüm elde etme ve düşük maliyetlendirme anlamına gelmektedir. Bu üç ana unsurun toplam değeri, reklam alaka düzeyi puanını belirlemektedir.
İnstagram Reklam Fiyatlarını Etkileyen Diğer Faktörler
İnstagram reklam fiyatları, tatiller ve etkinlikler, cinsiyet, yaş grubu, reklam alanları, haftanın günü, günün saati, yılın dönemi ve sektör ile alakalı olmaktadır.
Tatil ve etkinlikler; Tatil dönemleri, sevgililer günü, anneler günü gibi etkinliklerde rekabet İnstagram reklamları açısından oldukça artmaktadır. Örnek olarak birçok kuyumculuk firması sevgililer gününde İnstagram üzerinden birçok kampanya ve reklam yayınlamaktadır.
Cinsiyet; İnstagram reklamlarında kadınlara reklam göstermek erkeklere reklam göstermekten daha maliyetlidir. Kadınların platformda vakit geçirmesi ve etkileşim yaratması daha yüksel ihtimaldir. Bu nedenle hedef kitle kadınlar ise, onlara reklam göstermek firmalara daha maliyetli olmaktadır.
Haftanın günü ve günün saati; Kullanıcılar İnstagram’da en çok vakit geçirdiği günler ve saatler, daha az vakit geçirilen günlere ve saatlere göre daha pahalı olmaktadır.
Yaş grupları; İnstagram reklamlarında bazı yaş grupları ve çeşitli sebeplerden dolayı (daha fazla etkileşim ve dönüşüm sağladığından) diğer yaş gruplarına göre daha maliyetli olabilmektedir. 18-24, 25-34, 35-44 yaş arasındakiler en pahalı yaş gruplarını oluşturmaktadır.
Reklam alanları; İnstagramın reklam alanları, İnstagram ana sayfa ve hikayelerden oluşmaktadır. Bazı zamanlarda reklam alanları birbirlerine nazaran daha pahalı olabilmektedir. İnstagram ana sayfada gösterilen reklamlar, hikaye reklamlarına göre nispeten daha pahalıdır ancak story reklamlarının izlenme ve tıklanma olasılığı son istatistiklere göre daha az olmaktadır.
Sektör; Ulaşmayı hedeflenen sektör, İnstagram reklam fiyatlarını etkilemektedir. B2B (şirketten şirkete) reklamlar daha pahalıdır çünkü İnstagram’da kullanıcı profilinden daha az işletme profili bulunmaktadır. Giyim gibi bazı sektörler yüksek rekabet nedeniyle daha pahalı reklam maliyeti vermektedir.
İnstagram Reklamlarında Onay Süreci
İnstagram reklamları onay almadan önce bazı kriter ve şartlara uygun olarak hazırlanmalıdır. İnstagram reklamları genellikle 24 saat içinde değerlendirilmektedir. Ancak bazı durumlarda süre uzayabilmektedir. Başta hızlı bir şekilde onaylanan reklam daha sonra iptal edilebilmekte ki bu fazla rastlanan bir durumdur. Reklamların değerlendirmeden geçememesinin en sık karşılaşılan nedenleri;
Reklamlarda kullanılacak bir görselin toplam alanın %20’ den fazlası yazıdan oluşmamalıdır. Çoğu zaman görsele sonradan eklenen katmanlar, bantlar, görünürlüğü azaltılan şekiller de yazı olarak algılanmaktadır.
Facebook sözcüğü yerine Facebook logosunu kullanmak, Facebook’u çoğul hale getirmek, fiil olarak kullanma veya kısaltmak, reklamların görselinde Facebook logosunun değiştirilmiş bir şeklini kullanmak reklam ilkelerine aykırıdır.
Bazı reklamlar, fotoğrafları veya mesajları haksız rekabet ve gerçeklikten uzak olduğu için reddedilmektedir. Örneğin fit ve özenilen kadın vücudu, sağlık vurgusu, ideal kilo vurgusu veya fotoğrafı, sağlıklı cilt resimleri gibi.
Resim ebadı 50×70 veya 70×100 ise İnstagram promosyonlarında kırp seçeneği ile resim doğru gösteriliyor olsa, kenar kısımları boş kabul edilmektedir.
Öncesi-sonrası görselleri veya beklenmeyen ya da olası olmayan sonuçlar içeren görseller.
Hatalı dilbilgisi ve noktalama. Semboller, rakamlar ve harfler uygun olmayan reklamlar
Reklam konusunda inisiyatif tamamen Facebook’a aittir. Facebook “Kullanıcılarımızla ilişkilerimizi olumsuz etkileyen ya da rekabetçi konumumuza, menfaatlerimize veya reklam felsefemize aykırı içeriklerin, hizmetlerin veya faaliyetlerin tanıtımını yapan reklamlar dahil, tüm reklamları tamamen kendi irademiz dahilinde reddetme, onaylama ve kaldırma hakkını saklı tutuyoruz” ve “Facebook’un tamamen kendi takdirine bağlı olarak güvenli bulmadığı reklamları kendi irademiz dahilinde reddetme, onaylama veya kaldırma hakkını saklı tutuyoruz” politikası İnstagram reklam Facebook misyonu olarak uygulamaktadır.
Sık düşülen bir hata da bu şartların Promosyon Şartları olduğunu ayıramamak olmasıdır. Kullanıcı görsellerini, yazılarını sayfaya koyabilmekte ve bu ancak etik veya kanunlara aykırı ise kaldırılmaktadır ancak reklam ilkeleri daha farklı işlemektedir. Reklamları önce sanal zeka kontrol etmekte ve genellikle bu aşama onay vererek geçirmektedir. Daha sonra uzman kişi reklamları kontrol ettiğinde en küçük ayrıntıyı bile sebep göstererek reklamı iptal etme hakkına sahiptir.
İnstagram Reklamlarında Vergi
İnstagram reklamları ülkemiz de 19 Aralık 2018 tarihli ve 3060 sayılı Resmi Gazete’de 476 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile vergiye bağlanmıştır. Karar ile birlikte internet ortamında verilen reklam hizmetleri vergi kesintisi kapsamına alınmış olup bu hizmetlere ilişkin olarak hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden, ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın 01.01.2019 tarihinden itibaren vergi kesintisi yapılmaktadır. Bu karar ile birlikte İnstagram reklamlarına vergi başlamış bulunmaktadır. 01.01.2019 tarihinden itibaren, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere stopaj uygulaması başlamıştır.
Facebook, İnstagram gibi sosyal mecra internet sitelerine reklam veren gerçek kişiler, mükellef fenomen veya influencarlara ödeme yapıyor ise kanuna tabi olarak %15 stopaj vergisi ödemekle yükümlü hale gelmiştir.
İnternet veya İnstagram üzerinden verilen reklamlarda stopaj ödemesi yapılırken dikkat edilmesi gereken husus ise şirket Türkiye’de kurulu bir sermaye mi değil mi oluşudur. Mükellef olsun veya olmasın gerçek kişiler %15, yurtdışında kurulu şirketler ya da yaşayan kişi dar mükellef ise %15, Ltd- A.Ş gibi tam mükellef sermaye şirketleri %0 stopajdır. Açıklamak gerekir ise eğer şirket olarak herhangi bir aracı olmadan direk İnstagram’a reklam verilir ise %15 stopaj ödenmesi gerekmektedir. Eğer bu işlemleri yapan bir Ltd şirketine ödeme yapılır ise herhangi bir stopaj ödemesi yapılmamaktadır.
İnstagram Reklamları Nasıl Engellenir?
İnstagram günümüzde ki en popüler sosyal medya uygulamalarından birisidir. Kurulduğu günden bugüne kadar büyüyen platformun kullanıcı sayısı da her geçen gün artmaktadır. İnstagram’ın bu kadar popüler olmasının en büyük nedenlerinden birisi platformun sürekli güncellemesi ve kullanıcıların memnuniyetine odaklanmış olmasıdır. İnstagram kullanıcılardan herhangi bir ücret talebinde bulunmamakta gelir kaynağı olarakta platform da verilen reklamları kullanmaktadır.
Bu reklamlar oldukça işlevsel olarak çalışmakta ve hedef kitle seçiminde oldukça başarılıdır. İnstagram reklamları tamamıyla engellenemez ancak kullanıcılar istemediği reklamları görmemek için İnstagram’ın sunduğu bazı seçenekleri kullanabilir. Bunun için engellemek istenen reklamın üzerine gelerek üç noktanın olduğu seçenekte bunu gizle seçeneği seçilmelidir. Bu adımdan sonra İnstagram kullanıcıya bu reklamı neden görmek istemediğini sormakta ve kullanıcı istediği bir seçeneği seçerek işleme devam eder. Artık bu tarzdaki reklamlarla tekrar karşılaşmaz ve İnstagram’ın algoritmasına da katkıda bulunmuş olur. Kullanıcı reklamları tamamen kaldırmak istiyor ise çeşitli uygulamalar kullanabilmekte ve bu uygulamalar doğrultusunda çeşitli reklam engelleme yöntemlerini değerlendirebilmektedirler. Reklam engellemek İnstagram kullanıcılarının sıklıkla tercih ettiği seçeneklerden bazıları olmaktadır.