Linkedin reklamları ve platformu genel olarak benzer düşünce yapısına sahip profesyonellerin ağı olarak görülmektedir. Linkedin’i pazarlama aracı olarak kullanabilir ve Linkedin reklamları ile hedef kitleye ulaşılabilmektedir. Gittikçe daha fazla pazarlamacı ürünlerini, hizmetlerini ve içeriklerini tanıtmak için Linkedin reklamlarından faydalanmaya başlamış durumdadır. Reklam verenler veya markalar artık kullandıkları sosyal medya platformları arasına Linkedin’i de eklemiş vaziyettedir. Linkedin reklam nasıl verilir? sorusunun cevabı ise şu şekildedir.
İlk olarak yeni bir reklam kampanyası yaratılmalı ve yeni bir Linkedin reklam kampanyası yaratmaya başlamak için, sitenin sayfasına gidilir, reklam platformunda “New Ad Campaing” ve “Start New” seçeneği seçilmektedir. Eğer birden fazla Linkedin reklam kampanyası yürütülüyorsa, daha kolay akılda kalmasını sağlamak üzere reklam kampanyası için daha önce kullanılmış ve yürütülmüş kampanyayla alakalı bir isim seçilmelidir. Kullanılan isim ne kadar bilgilendirici olursa reklam da o kadar iyi olmaktadır.
Bu adımdan sonra reklamın hangi dilde olacağı seçilir. Linkedin, reklamı diğer dillere çevirmez ama Linkedin’in desteklediği Türkçe, İspanyolca, Fransızca ve Almanca gibi seçenekler kullanılarak yazılabilir. Dil seçildikten sonra Linkedin’in “basic” metin reklamı ve “video” reklamını içeren iki medya yüründen birisi seçilmelidir. Videolar en fazla 30 saniyedir.
Bu aşamada artık reklam metni yazmaya başlanır, ilk olarak insanların reklama tıkladığı zaman nereye yönlendirileceğine karar verilir, örneğin markanın web sitesinde sunduğu bir teklifin varış sayfası gibi Linkedin dışında ki bir web sitesine, markanın sayfası ya da bir grup tartışması gibi Linkedin’de markanızla alakalı olan bir sayfa gönderilebilmektedir.
Linkedin Reklamları Teknik Özellikleri
Linkedin reklamları başlığı 25 karakterden fazla olmamalıdır buna Ad Headline adı verilmektedir. Ad body ise Linkedin reklamlarının açıklaması en fazla 75 karakter uzunluğunda olabilir. Reklamın metni hem reklamı anlatabilmeli hem de sunulan teklif ya da sayfayla alakalı olmalıdır. En iyi sonucu alabilmek için her bir müşteri için farklı reklam yaratılabilir ve metin ona göre ayarlanabilir. Bu da tıklanma oranı yani CTR oluşturacaktır.
Call to action yani, harekete geçirme ise reklamda bu butonun olmasıdır bu da reklamın tıklanma oranlarını artıracaktır. İnsanlara bir sonraki adımda neler yapmaları gerektiğini anlatan reklam metinleri yazmak yerine, onlara uygulamayı indirin ya da ücretsiz örnekler için hemen tıklayın gibi butonlarla kullanıcıyı harekete geçirebilmektedir.
Value ise marka insanların reklamını tıklaması için teşvik etmek istiyorsa teklifi reklam metnine eklemektir. Kullanıcılara indirim gibi uyarıcılar gönderildiği zaman tıklanma için bir sebep yaratılmaktadır.
Markalar reklam metinlerini test etmekten çekinmemelidir, her kampanya için 15 farklı versiyon bulunmaktadır. Tek kampanya kapsamındaki tüm versiyonlar aynı kişiler tarafından görülür, bu versiyonlar hedef kitleye en uygun olanı seçmek için reklamdaki farklı imajları ve metinleri test etme imkanı vermektedir.
Bu adımlar gerçekleştirildikten sonra reklamı target etme yani hedeflemek gerekmektedir. Reklamı, özel ve markayla alakalı gruplar için hedeflemek, daha fazla tıklanarak dönüşümü artırabilir. Linkedin, lokasyon, firma, iş ünvanı, okul, yetenek, grup, cinsiyet ve aş olarak hedefleme yapabilmeyi sağlamaktadır.
Location yani lokasyon her reklam için en azından bir kere seçilmesi gerekmektedir. İş modeline göre daha özelleştirilmiş bir hedefleme amaca ulaşmakta yardımcı olacaktır. Avrupa kadar geniş bir lokasyon ya da sadece İstanbul gibi kısıtlı bir alan seçilebilir. Örneğin sadece İstanbulda hizmet veren bir marka hedef olarak tüm Türkiye’yi seçmemelidir.
Linkedin Grup Hedefleri
Hedef kitlesi eğer belirli bir şirkette çalışıyorsa company olarak hedef kitlesi seçilmelidir. Linkedin “legal, non-profit, ya da “finance” gibi linkedin reklam modelleri özelliğiyle şirketleri hedefleme imkanı vermektedir. Ürün ya da hizmet CFO’lara uygun ise sadece unvan olarak hedeflenmelidir bu özelliğe job title denmektedir. Bu kategoride ki insanları hedeflemek dönüşümü artıracak ve sonuç olarak maddi kazanç sağlayacaktır. Belirli unvanların seçilebileceği gibi belirli departmanlar yani job function fonksiyonu da kullanılabilmektedir.
Eğer özel bir eğitim geçmişi olan insanları hedeflemek isteniliyorsa reklamda insanların okul geçmişleri hedeflenebilmektedir. Potansiyel ve mevcut müşterilerin belirli bir okuldan geldiği düşünülüyorsa school özelliği kullanılmalıdır. Hedef kitlesi belirli becerilere sahip kişilere yönelikse bu özelliğin adı skills özelliği olmaktadır. Hedef kitlesi hangi becerilere sahip olduğu iyi belirlenmeleri ve ona göre Linkedin reklamları verilmelidir.
Linkedin’in sağladığı en güzel özelliklerden birisi de benzer görüşlere sahip insanların sektör trendleri ve konularını tartışabilecekleri gruplara katılabiliyor olmasıdır. Eğer hedef kitlesi bir konu üzerine aktif olarak tartışıyorsa ya da belirli bir alanda öncü birisi kazanılmak isteniyorsa grup reklam özelliği iyi bir seçenektir. Hedef kitlesinin yaş aralıkları ve cinsiyetleri belli ise gender and age özelliği ile bu kitle hedeflenebilmektedir.
Linkedin Ödeme Seçenekleri
Hedefleme seçenekleri seçildikten sonra marka için en uygun ödeme şekli seçilmelidir. Linkedin reklamları ödeme seçenekleri, standart internet reklam fiyatları kapsamında kullanılan seçenekleri içermektedir. Herhangi bir tıklama başına ödeme (PPC) reklamı için iki seçenek bulunmaktadır.
Tıklama başına ücretlendirme (CPC) ve Her 1000 görüntülenme içn ödeme (CPM) Linkedin reklam fiyatları bu şekilde belirlenmektedir.Eğer tıklama başına ödeme yapılırsa, kullanıcılar reklamı her tıkladığında marka ödeme yapmaktadır. Linkedin, bütçeye ve rekabet oranına göre bir teklif sunar. Benzer bir kampanyaya teklif veren reklamcılar ne kadar fazlaysa, teklif o kadar yüksek olmalıdır. Bu, markanın ödeyebileceği en yüksek teklif olmalıdır. Mevcut teklif oranı markanın yaptığı teklif oranından yüksek ise mevcut oran üzerinden ödeme yapılır. Tıklama başına Linkedin reklam maliyeti bu şekilde hesaplanmaktadır.
Marka eğer 1000 görüntülenme için ödeme seçeneğini kabul ederse, reklam Linkedin’de her 1000 kişiye gösterildiğinde belirli bir ücret ödenir. Hangi ödeme şekli seçileceği ve en yüksek teklifin ne kadar olacağına marka iyi karar vermek zorundadır. CPC ya da CPM arasında karar verirken, ilk olarak nihai hedef göz önünde bulundurulur. Örneğin bir markalaşma kampanyasına yardımcı olmak isteniyorsa ne kadar çok insan o kadar çok tıklanma esas alınır bu yüzden CPC yani her 1000 görüntüleme için ödeme seçeneği seçilmelidir. Linkedin reklam ücretleri markanın hedef kitlesi ve markanın bütçesi açısından bu nedenden dolayı önemlidir.
Linkedin reklamları, piyasa taleplerini hedefleme konusunda başarılı bir platformdur. Geniş hedefleme seçeneği sayesinde neredeyse her sektör Linkedin’de başarılı reklamlar ya da kampanyalar gerçekleştirebilir. Marka Linkedin reklam bütçeleri açısından buna göre bir planlama yapmalı ve doğru seçeneğe reklam vermelidir.
Linkedin Reklam Raporlama
Satıcılar ve reklam verenler gelişmeleri linkedin reklamları ana ekranından takip edebilirler, burada belirlenmiş süredeli tıklanma, harcama CTR ve daha fazlasını gösteren grafikler bulunmaktadır. Ayrıca her kampanyayı nasıl optimize edeceğine karar verebilmek için CPC ortalamaları ve istatistikler de görüntülenmektedir. Tüm PPC reklamları icin CTR çok düşük sayıda olacaktır. Linkedin reklamları iyi bir CTR değerlendirilmesi olarak %03 ya da daha yüksek bir oranı baz almaktadır.
Her reklamın CTR’ına bakılmalıdır. Bir versiyon diğerinden daha çok ilgi görüyor ise az ilgi görülen kampanya durdurulmak istenebilir. Linkedin daha az ilgi gören kampanyaları daha az göstermeye başlayacak ve daha çok ilgi gören reklam versiyonuna odaklanacaktır. CTR Linkedin’de reklamların aldığı etkişelim oranı olarak tanımlanabilir.
Post-Click Raporlama
Markanın artık Linkedin’de bir reklama sahip olduğu düşünülürse web sitesiyle ilgili kaliteli trafik sağlayıp sağlamadığına karar verilmenin zamanı gelmiştir. Bu Linkedin reklamları özelliğinin göstereceği bir olgu değildir. Bu trafiği görmek için “closed-loop” raporlaması yapılması gerekir. Birisi reklamı ve web sayfasına tıkladıktan sonra, bir formun ardından sunulan içerik koyulur, bu formda markanın insanlara iyi bir potansiyel olup olmadıkları sorulup hakkında bilgi alınır, bu forum müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) yazılımı ile bağlantılı bir hale getirilmeli ve böylece potansiyel müşterinin bilgileri markanın bilgi hafızasın geçirilir. Satış ekibi bu potansiyelleri değerlendirip onları mevcut müşteriye dönüştürebilir.
Linkedin reklam verme işlemini tamamladıktan sonra, varış sayfası formunun CRM’deki verilerine bakılır, web sitesine Linkedin reklamları tarafından sağlanan trafik kaliteli mi? Müşteri getiriyor mu? Gibi sorulara bu şekilde cevap bulunabilir. Örnek olarak markanın hedef kitlesi çalışan sayısı 1-10 arasındaki şirketler ancak reklamları görüntüleyen şirketlerin çalışan sayısı 100-200 sayısı arasındaysa marka hedef kitlesini değiştirip buraya yönelmelidir. Linkedin’de bu konuda Linkedin reklam hedefleme amacı doğrultusunda markalara oldukça yardımcı olmakta ve gelişmelerini sağlamaktadır.
Linkedin Reklam Çeşitleri
Diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi Linkedin reklam çeşitleri de oldukça fazla ve işlevseldir. Markaların ve satıcıların hizmetine sunulan 6 tane Linkedin reklam çeşiti bulunmaktadır. Sponsorlu İçerik, Metin Reklamları, Sponsorlu Inmail, Dinamik Reklamları, Görüntülü Reklamlar, Linkedin’le Anlaşmalı Ortaklarının Web Sitelerine Reklam Yerleştirme olarak da bilinmektedir.
Sponsorlu İçerik; Sponsorlu içerik Linkedin reklamları içinde şirketlerin öne çıkardığı içeriklerdir. Bu içerikler Linkedin zaman akışında görüntülenebilir, bu gönderilerde resim, video, ve metinler kullanılabilir. Bu modelde resim boyutu en fazla 50×50 olabilir. Sponsorlu içeriklere aynı zamanda site linki de eklenebilir ve etkileşim artırabilir.
Metin Reklamları; Metin reklamları site akışının üstünde ya da sağ tarafında bulunan sadece metine dayalı reklam türüdür. Bu reklam çeşidinde görsel olarak sitenin logosu olabilir ancak resim eklenemez. Metine tıklayan kullanıcılar markanın web sitesine yönlendirilebilir.
Sponsorlu Inmail; Sponsorlu Inmail, önceden hedeflenen şirketlerin ilgili departmanlarındaki kişilere Linkedin içerisinden gönderilen sponsorlu mail reklam çeşididir. Gönderilen Inmailler “Sponsorlu Inmail” şeklinde mesaj kutusuna düşmektedir. Neden kullanılmalı?
Daha fazla müşteri potansiyeli imkanı bulunur ve daha fazla kişi ile iletişime geçip, geri dönüt alınabilmektedir. Kişisel seminer, web seminerlerine ve diğer etkinlikleri hedefleyerek mesaj gönderilebilir. Ürünlerin ve hizmetlerin en doğru müşteri adaylarını tespit edip promosyon mesajı gönderilebilir. E-kitap vb. İçeriklerin dağıtımını kolaylaştırır.
Dinamik Reklamlar; Linkedin dinamik reklamlar, kişiye göre değişen ve özgü reklamlardır. Dinamik reklamlar üyelerin adını, iş yerlerini ve projeleri gibi bilgileri hedefleyerek oluşan reklam türüdür. Neden kullanılmalı?
İnsanları özel hissettirir, isimleriyle hitap ederek markayı ve ürünü anlatma imkanı verir. Reklamlar kişiselleştirilmiş olduğu için çok daha fazla etkileşim ve yanıt almaktadır. Bu mesajları kimin görmek istediğini marka kendisi seçebilmektedir. Şirket sayfası için takipçileri arttırma şansı verir.
Görüntülü Reklamlar; Görüntülü reklamlar masaüstü sürümünde sağ tarafta görünen reklamlardır. Burada şirket ve kampanya ile ilgili şık bir tasarım ile hedeflenen kitle önüne sponsorlu reklamlar çıkartılabilir.
Linkedin Anlaşmalı Ortaklarının Web Sitelerine Reklam Yerleştirme; Linkedin’de verilen reklamlar Linkedin içinde görünmektedir. Ancak reklamı veren kişi veya marka Linkedin Hedef Kitle İletişim Ağ özelliğini açık yaparsa bu reklamlar üçüncü taraf yayıncı sistemlerde de hedef kitlelere gösterilebilmektedir. Sıfırdan başlayarak uzmanlarla çalışma imkanı vermektedir. Reklam kampanyalarını ölçeklendirebilir ve reklamların istatistiklerini aylık rapor olarak alma imkanı verir.
Linkedin Reklamları Boyutları ve Ölçüleri
Kullanıcılar Linkedin reklamları yayınlansın istiyorlar ise bazı boyut ve ölçülere uymak zorundadırlar. Linkedin reklam boyutları, insanların reklam paylaşırken dikkat etmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Reklam boyutları, paylaşılacak olan reklamın telefon, bilgisayar gibi teknolojik aletlere uygun olmasını sağlamaktadır. Linkedin de diğer sosyal medya platformları gibi çok sayıda birey tarafından tercih edilen bir platform olmaktadır. Bu sebeple bu alanda verilecek reklamlar iyi bir şekilde geliştirilmelidir.
Linkedin reklam ölçüleri, tamamen birbirinden farklılık gösteren ölçütler olmaktadır. Linkedin reklam boyutları ile eşit oranda önem taşıyan bu konu bireylerin ve markaların verdikleri reklamların başarılı olması adına fazlasıyla önem taşımaktadır. Özellikle linkedin alanında verilecek olan reklamlarda reklam boyutları ve reklam ölçütleri gibi hususlara fazlasıyla dikkat edilmesi gerekmektedir.
Linkedin Reklamlar Programı Nasıl İşler?
Bir reklam veren Linkedin reklamları kampanyası oluşturduğunda, paylaşmak istediği reklam türünü seçer ve marka bilinirliğini artırmak veya potansiyel müşteriler için müşteri adayları toplamak gibi iş hedeflerini gerçekleştirmeye çalışır. Ayrıca reklamlarının hedef kitesini konum, iş fonksiyonu veya unvan, branşlar, deneyim süresi gibi özelliklere göre tanımlar.
Bir reklam veren kampanya bütçe limitlerini seçip hedeflenen kitleyi belirledikten sonra, hedef kitlenin kampanyayı görmesini ve başlatmasını istedikleri reklam kreatifleri oluşturmaktadır. Özellikler kampanya için seçilen kitleyle eşleşirse hedef kitle reklamları görmeye başlamaktadır. Bu şekilde Linkedin’ de hedef kitle markayla buluşur ve etkileşim başlar.
Sık Yapılan Linkedin Reklam Hataları
Linkedin reklam hataları, bu platform üzerinde çıktığınız reklam kampanyalarının performansını düşürerek, geri dönüşümleri azaltmaktadır. Bu nedenle de reklam ayarları yapılırken bazı konulara dikkat edilmesi ve optimizasyonların doğru bir şekilde yapılması gerekir. Linkedin özellikle B2B (business to business) firmaları için iyi bir reklam platformu olarak öne çıkmaktadır. Şirket yöneticileri ve çalışanlarına ulaşmak için uygun bir mecra olmasından dolayı buradaki reklamları optimize ederek, kritleri de bu doğrultuda belirlemek gerekmektedir.
Reklamların amacının belli olmaması; Linkedin reklamları hatalarından biri reklam kampanyası hazırlarken, reklamın amacını tam olarak belirlememek olmaktadır. Belli bir amaca hizmet etmeyen reklam kampanyalarının geri dönüşümleri ve maddi getirileri düşük olmakta. Bu da hem zamandan hem de maddi olarak markanın zarar tetmesi anlamına gelmektedir. Kampanyayı hazırlamadan önce bu reklam ile ulaşılmak istenen amaçlar net bir şekilde belirlenmeli ve bu amaçlara göre kampanyalar düzenlenmelidir.
Yanlış hedeflemenin yapılması; Linkedin reklam hatalarından birisi de kampanyayı hazırlrken yanlış hedefleme yapılmasıdır. Yanlış hedeflemeler, reklamların markayla ilgisi olmayan kitlelere gösterilmesine neden olacağı için geri dönüş almaları oldukça zor hale gelmektedir. Yanlış hedeflemeler nedeniyle reklam bütçesi yanlış yönetilmiş olacağı için maddi kayıp yaşanacaktır. Reklam kampanyası yayınlanmadan önce ideal kitle iyi araştırılıp iyi belirlenmelidir. Bu şekilde geri dönüş sağlanabilir.
Doğru reklam modelinin seçilmemesi; Linkedin reklam kampanyası oluştururken reklam modeli de oldukça önemlidir. Doğru modeli seçmemek yine geri dönüş oranını düşüreceği gibi yatırım getirini de düşürücek ve maddi kayıp yaşatacaktır. Linkedin reklam modelleri iyi incelenmeli ve amaçlarının iyi kavranması gerekmektedir.
Çok geniş hedef kitle seçimi; Linkedin reklam kampanyalarında hedef kitle seçiminin yanı sıra çok geniş bir hedef kitle seçimi yapmak da yanlış bir yaklaşımdır. Reklam kitlesi büyüdüğünde ve bütçe değişmediğinde bu reklamdan alınacak verim düşecektir. Daha dar bir kitleye hedefleme yaparak reklam göstermek, reklamdan alınacak geri dönüşü arttıracaktır. Bu sebeple de cok geniş kitleleri seçmeden, daha dar alanlarda hedeflemeler yapmak alınacak sonuçlar açısından olumlu şekilde etki verecektir.
Yeterli test yapmamak; Linkedin’de reklam kampanyası hazırlarken, farklı testler yaparak seçilen hedef kitleleri, reklam metin ve görsellerini test etmek gerekir. A/B testleri yaparak, reklamların nasıl performans gösterdiğini, ne tür çalışmalardan ne gibi sonuçlar alındığını görmek gerekmektedir. Bu testler yapılmadığı zaman yeni stratejiler geliştirmek zorlaşır çünkü hangi yöntemlerin işe yaradığını hangilerinin yaramadığını görülmemiş olunur. Bu nedenle reklamlar arada test edilerek ideal sonuçlar yaratan varyasyonlar bulunmalıdır.
Şirketler İçin Linkedin Neden Önemlidir?
Linkedin, özellikle profesyonellere yönelik paylaşımların yapıldığı, büyük bir sosyal medya platformdur. Açık iş pozisyonları için eleman bulmak dışında, şirketlerin marka bilinirliği, sürdürebilirlik çalışmaları ya da potansiyel müşterilere ulaşmak için de elde kullanılabilecek en uygun platformdan birisidir. Linkedin reklamları ile destekleyerek markanın en yüksek faydayı sağlaması diğer sosyal medya platformlarına göre farklı stratejiler içermektedir. Özellikle B2B firmaları için diğer bütün sosyal medya platformlarından daha büyük bir öneme sahip olan Linkedin’de, uygulanabilir bir strateji çok önemlidir. Sektöre en uygun olan tanıtımların yapılması çok fazla önem taşımaktadır.
Tanınan bir marka olmak çok önemli olsada, Linkedin’de üst listelerde yer almak için yeterli olmayabilir. Takip eden sayısı, tıklanan paylaşımlar, iş ilanlarına yapılan başvurular ve diğer pozitif etkiler bu listede üstlerde olmak için önemli kriterlerdir. Aslında bu yolla en çok talep edilen şirketler belirlenmekte ve ürün veya hizmet satan markalar bu markalardan olmak için rekabet halinde olmaktadır. Güçlü bir Linkedin varlığı oluşturmak için, Linkedin pazarlama faaliyetlerini yöneten şirketlerin uyması gereken 4 önemli nokta bulunmaktadır.
- *Aktif Hesap Yönetimi
- *Markanın Misyon ve Vizyonunu Sergilemek
- *Pazarlama Faaliyetleri İçin Hedef Kitlelerini Belirlemek
- *Şirketin Etkili Tanıtımı
Her biri kendi içinde oldukça detaya sahiptir ve aynı oranda önemlidir. Bu maddeleri uygulamayan şirketlerin hesapları, Linkedin’de amaca uygun hizmet edemezler ve ön plana çıkamazlar.
Linkedinde bulunan markalar veya şirketler Linkedin’i iyi anlamış ve sektör farklılıklarını iyi bilen bir uzman tarafından yönetilmiyorsa doğru içerik ve doğru hedefleme yapamamakta ve marka maddi kayba uğramaktadır.
Linkedin reklamları hizmetleri belirli bir reklam stratejisinin oluşturulması açısından fazlasıyla önem taşımaktadır. Reklam verilecek olan iş alanı öncelik olarak değerlendirilmekte, incelenmekte ve reklamların da bu yönde düzenlenmesi gerekmektedir.
Sosyal medya, günümüzde en güçlü internet alanları arasında yer almaktadır. İnstagram, Facebook gibi uygulamaların yanında Linkedin de bir internet medyası olmakta ve en az diğer platformlar kadar önem görmektedir. Özellikle çeşitli iş ilanlarını ve reklamlarını yayınlamak isteyen firmaların tercih ettiği Linkedin, iş alanında bireylere fazlasıyla kolaylık sağlamaktadır.
Linkedin Reklamları Verimli Midir?
Mıcrosoft’un sahip olduğu, sosyal medyanın tek profesyonel paylaşım sitesi Linkedin, sosyal medya platformlarının kullanım hacimleri doğrultusunda göz önüne alınarak incelendiğinde oldukça verimli olmaktadır.
Diğer platformlara göre Linkedin kullanıcılarının profilleri daha belirgin ve daha net analiz edilebilmekte. Çünkü her bir kullanıcı profili aslında online bir CV niteliği taşımakta. Linkedin kullanıcılarının davranışları ve ilgi alanları arasında da daha fazla ortak nokta bulunmakta. Özel hayatlarında ilgi alanları farklılık gösteren kişilerin iş dünyasında ortak bir noktada buluşması gibi adlandırılabilir. Bu nedenle varsayım olarak ne istediklerini daha iyi bilen bir kitlenin Linkedin’de olduğu düşünülebilir ve doğru ürün ve hizmet satışı ile oldukça verim elde edilebilir. Bu nedenle Linkedin reklamları oldukça önemli ve dikkatli hazırlanması gereken reklamlardır.
Linkedin Reklamları ile İlgili Verim Arttıran Öneriler
Linkedin aday oluşturma formu, mobil ortamda sponsorlu içerik kampanyaları ile uygulanabilen, Linkedin profil verileri ile önceden doldurulmuş formları kullanarak reklam verenlerin kaliteli adaylarını bulmasını kolaylaştıran yöntemdir. Linkedin aday oluşturma formları ile yüksek kaliteli adaylara kısa sürede ulaşılabilir. Üyeler reklama tıkladığında, Linkedin profillerinden alınan iletişim bilgileri, şirket adı, iş unvanı ve çok daha fazlasını içeren doğru bilgilerle otomatik doldurulmuş bir uygulama içi formu oluşur. Reklamla ilgilenen Linkedin üyeleri, form aracılığıyla tek bir tıklama ve manuel olarak bir şey yazmaya gerek kalmadan işletmeyle iletişime geçebilir veya içerik tekliflerine ulaşabilir. Bu sayede marka Linkedin reklamları açısından hedeflediği dönüşü alabilmektedir.
Bir diğer uygulama takip et düğmesidir. Linkedin, sponsorlu içerik kampanyalarına takip et düğmesi ekleyerek sadece reklamın amacına uygun olan üyelerle markayı birleştirmeye olanak sağlar. Şirket sayfasının takipçi sayısı arttırılmak isteniyosa, sponsorlu içerik reklamlarında takip et butonu kullanımı oldukça önemlidir.
Reklam verenler için en önemli şey, belirli bir bütçe harcaması ile yayınladıkları reklamların nasıl bir performans gösterdiğinin bilinmesidir. Verilen her reklamın hedefe ulaşması beklenir ancak yapılan bir hata varsa o hatanın belirlenmesi veya sonucun daha da iyileştirilmesi için yayını süren ya da bitmiş olan reklamların analiz edilmesi oldukça önemli ve şarttır. Linkedin reklamlarıile ilgili sonuçları kampanya yöneticisinden reklam veya kampanya bazlı raporlar olarak indirilebilir bu raporlarda yaygın ölçümleri markalar görüntüleyebilir.
Linkedin Reklamları İçin Minimum Maliyetler
Minimum günlük bütçe 10 USD olarak belirlenmiştir ve bu sponsorlu güncellemeler için opsiyonel bir özelliktir.
Metin reklamları için minimum CPM teklifi, tıklama başına 2 USD’dir. Sponsorlu güncellemelerde ise minumum teklif, reklam için belirlenen hedef kitleye göre değişmektedir.
Linkedin reklamları için belirlenen günlük bütçeyi her gün harcaması garanti edilmektedir. İlanın alacağı görüntelene ve tıklama sayısı, Linkedin’deki reklamların kendi aralarındaki rekabet edebilme gücü ve hedef kitlenin büyüklüğü gibi etmenlere bağlıdır.
Reklam Promosyonu Bitişi
Reklamlara başlarken reklam kredisi olarak kullanılacak tek seferlik 5USD’lik bedel tahsil edilir. Bu bedel reklam yayınlandıktan sonra ortaya çıkan ilk tıklama ve görüntüleme için kullanılır.
Reklam kampanyalarının bitiş tarihine kadar veya reklam veren tarafından manuel olarak kapatılana kadar Linkedin Ads, reklam kampanyalarının bitiş tarihine veya reklam veren tarafından manuel olarak durdurulmasına ya da reklam kredisi tam olarak kullanılana kadar promosyon kredisi bakiyesinden reklam bedellerini tahsil eder. Tüm kredi miktarı kullanıldığında, kampanyaları otomatik olarak kapatmaz bu demektir ki, kampanyayı marka sonlandırmadıkça hesaptan ücret tahsil etmeye devam eder ve promosyon kredisini geçen tüm harcamalardan marka sorumlu olur.
Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için, günlük bir bütçe ve Linkedin reklamları kampanyası için bir bitiş tarihi belirlenmelidir. Marka ve şirketler reklam ve kampanyalarını istediği zaman sonlandırabilse de her ihtimale karşı mutlaka bir bitiş tarihi belirlemelidir. Aksi takdirde Linkedimn marka veya şirketin hesabından ücreti tahsil etmeye devam edecek bu da markaya hem maddi kayıp hem de bir motivasyon kaybı yaşatacaktır.
Bu sebeple Linkedin uygulamalarının profesyonel bir şekilde kullanılması, Linkedin uygulamasında verilecek olan reklamların profesyonel bir şekilde hazırlanması ve işlenmesi gerekmektedir. Doğru bir şekilde hazırlanacak olan Linkedin reklamı, firmaları ve markaları diledikleri başarıya ulaştırmaktadır.